20 iul. 2011

Ce viseaza bebelusul?

Pentru ca am un nepotel de 2 luni si uneori tresare in somn au cautat sa vad ce poate determina acest aspect neplacut al somnului. Printre multe articole am gasit si articolul pe care-l voi reda integral mai jos. Articolul este scris de Gabriela Elena Cretu si a fost preluat de aici:



Visele utilizeaza elemente memorate. Intre nastere si varsta de 3 ani, somnul beneficiaza de o maturizare si se organizeaza, fiind legat de conditiile psiho-afective si obiceiurile socio-familiale.

Chiar daca raspunsurile cercetatorilor raman inca ipotetice, ele deschid poarta unor descoperiri incredibile..
Ce poate fi mai uimitor decat mina sa concentrata cand doarme profund, apoi brusc un zambet schitat sau acea incretitura a sprancenelor ca si cum o intrebare, capitala, tocmai s-a ivit in mintea sa… Aceasta varietate de mimici ascunde cumva o viata secreta intensa?... Ei bine da, nefacandu-le placere partizanilor “bebelusului – leguma”. Aceste cateva grame de dulceata plamadite din dragoste nu se multumesc sa doarma prosteste: ele viseaza! si nu putin…

8 ore de vise pe zi

Stiati deja ca bebelusii dorm mult, un nou-nascut batand recordul absolut cu 16 ore pe zi, in reprize de 3-4 ore. Dar stiati ca daca viseaza intre 50 si 60% din timp inseamna 8 ore pe zi? Diferite experiente au demonstrat ca somnul se desprinde in mai multe faze, insotite de semne caracteristice. Cu siguranta ati remarcat-o pe cea a “somnului agitat”, in care bebelusul afiseaza mimici asa-numite “sociale” (suras, bucurie, strambatura, dezgust, durere) care aproape va fac sa credeti ca este treaz. Activitatea electrica a creierului este deci intensa, ochii se misca sub pleoape, degetelele se agita, etc. Acesta este echivalentul somnului “paradoxal” la adult, durand la fel ca cel pe care noi il visam. Dar cel mai surprinzator este faptul ca bebelusul visa deja destul inainte de a se naste… Proba? Bebelusul avea deja un comportament asemanator…in uter. 

Visele sunt indispensabile pentru dezvoltarea bebelusului


Gratie progreselor ecografiei, este posibil sa se observe inca din a douazecea saptamana de sarcina miscarile rapide ale ochilor si ale degetelor, semne ca fatul viseaza si el… La sfarsitul sarcinii, somnul “paradoxal” constituie de altfel marea parte a “siestelor”, precum in primele luni de viata. Dar oare de ce tocmai la fel si exact in acel moment? De fapt, cercetatorii presupun ca aceste faze de visare joaca un rol important in dezvoltarea sistemului nervos central, deci creierul are o perioada in care bebelusului ii lipsesc stimularile externe. Este inca si mai uimitor faptul ca aceste faze sunt esentiale in procesul memoriei, vazand, dupa o alta teorie, o “ reprogramare genetica”. Ele evita ca invataturile acumulate in timpul zilei sa imbibe prea tare memoria bebelusului. Retraind in vis in maniera sa, bebelusul isi faureste propria identitate. Ceea ce explica faptul ca, in ciuda unui mediu identic, fiecare micut ramane diferit…
Atunci   bebelusul viseaza biberoane? 
Intrebarea ramane in intregime si e cu atat mai complexa cu cat stim ca visele utilizeaza elemente memorate, la fel de bine pe cele din memoria de scurta durata ca si pe cele din memoria de lunga durata, si va dezvaluie ca in ceea ce priveste bebelusul (si cu atat mai mult fatul!) campul de actiune este cu siguranta redus.

 Observarea altor campioni ai hamacului, pisoii, ne aduce un inceput de explicatie. Astfel, somnul paradoxal al pisicii prezinta comportamente tipice jocului sau prinderii unui obiect sau a unui soarece imaginar. Totul ne lasa de gandit ca la fel ca el, bebelusul nostru drag viseaza scenarii caracteristice speciei sale, fara indoiala biberoane si dulcegarii. Aceste supozitii nu pot fi verificate, deoarece puiul nostru nu va fi capabil sa povesteasca visele sale pana la varsta de 4-5 ani.

Cu atat mai putin ca in acest moment nu este inca pusa la punct masina capabila sa concretizeze imaginile care se imprima in timpul somnului. Astfel, daca stim ca pisicile viseaza soareci, bancherii viseaza bancnote, copii nostri isi viseaza parintii formidabili!

Copiii sunt ca niste “bureti”…

…care absorb toate evenimentele, si pe cele bune si pe cele rele! Astfel, daca ziua bebelusului a fost agitata (l-ati dojenit, s-a certat cu prietenul de joaca, care l-a muscat…), cu visele rele de noapte isi va regla problemele si conflictele. Ca si visele, cosmarurile ii permit sa “digere” achizitiile zilei, sa faca trierea. Nu va nelinistiti de cosmarurile micutului dumneavoastra somnoros care vin sa uneasca marile etape ale copilariei si ating…100% dintre copiii intre 2 si 6 ani!

Niciun comentariu: