13 mar. 2011

Primii pasi cu croseta - realizarea lantului

De curand (fortata poate si de imprejurari) mi-am redescoperit o pasiune din copilarie, pasiunea de a realiza diverse obiecte vestimentare cu ajutorul crosetei. Dar....trecusera ceva ani si aproape ca uitasem care sunt pasii initiali in crosetat (va dati seama ca nu aveam cine stie ce experienta nici inainte!). Si cum orice problema legata de informatii se rezolva mult mai usor in zilele noastre datarita lu` Nenea Goagal, am fugit repede la calculator si am dat o cautare scurta: lectii de crosetat. Zeci de pagini mi s-au afisat cu rezultatele cautarii, iar in fruntea lor paginile de la youtube.com. Mii de modele sunt expuse gratis pe site, modele ce te ajuta atat sa-ti desavarsesti tehnica crosetatului, dar iti ofera si o sursa inepuizabila de inspiratie.

Intrand pe diverse forumuri de specialitate am vazut ca sunt femei din toate categoriile sociale pasionate de aceasta "arta cu croseta", dar cele mai multe dintre ele sufera de lipsa cronica de timp, asa ca m-am hotarat sa adun intr-un singur loc lectii de crosetat, modele, filmulete de inspiratie si multe multe altele legate de aceasta si ...de ce nu...creatiile mele.


Dar ajunge cu vorbaria si hai sa trecem la treaba.

Prima lectie este "realizarea lantului". Am sa incerc sa explic tehnica, dar am sa postez si filmuletul de pe internet pentru a intelege mai bine.

Si nu uitati: teoria ca teoria, dar practica ne omoara!

Ochi de lant

Acesta sta la baza oricarui model crosetat. Executarea ochiului de lant se incepe infasurand firul de mai multe ori pe degetul aratator de la mana staga sau, ceva mai complicat trecand firul prin fata degetului mijlociu si apoi prn spatele degetului aratator. Capatul firului de aduce in fata si se prinde cu degetul mare si degetul mijlociu.

Croseta de tine in mana dreapta, intre degetul mare si degetul aratator, sprijinind-o de degetul mijlociu si degetul inelar.

Tinand astfel firul cu mana stanga (infasurat pe degetul aratator sau cu firul trecut printre degetele mainii stangi), iar croseta cu mana dreapta, se prinde capatul firului cu croseta formand, prin rasucire o bucla. Bucla formata se va tine cu mana stanga, cu degetul mare si degetul mijlociu. Se prinde din nou firul cu croseta si se trage din nou o bucla prin bucla de pe croseta. Se formeaza astfel primul ochi de lant.

In continuare, se prinde firul cu croseta si se trage prin bucla care se afla pe croseta, o bucla noua si se formeaza al doilea ochi de lant. Se repeta mereu acest punct care se realizeaza o data cu prinderea firului cu croseta, formand o noua bucla, care se trece prin cea de pe croseta si care se lasa sa alunece dupa fiecare incarcare a crosetei.

In acest mod se va croseta un lant de marimea dorita.

Acest punct crosetat este baza oricarui model crosetat, asa ca ...spor la lucru!

Si ...mai practic si mai usor de inteles....video:


Niciun comentariu: